Asset Publisher Asset Publisher

VI MAŁOPOLSKIE TARGI ŻYWNOŚCI „ZASMAKUJ Z UR”

W dniach 28-29 września br. na terenie zabytkowego folwarku Uniwersytetu Rolniczego w Mydlnikach przy ul. Balickiej 253 w Krakowie odbyły się VI Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z UR”, organizowane przez Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.

W bieżącym roku wydarzenie zgromadziło kilkudziesięciu małopolskich producentów żywności, którzy starannie przygotowali stoiska promujące zdrowe, regionalne produkty. Wśród wystawców m.in. kół gospodyń wiejskich, tłoczni owoców, pasiek, lokalnych stowarzyszeń, izb rolniczych oraz rodzinnych gospodarstw ekologicznych nie mogło zabraknąć stoiska promocyjno-edukacyjnego Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krakowie, przygotowanego przez przedstawicieli Nadleśnictwa Miechów, Myślenice i Nowy Targ.

W trakcie VI Małopolskich Targów Żywności „Zasmakuj z UR” ekspozycja leśników promująca trwale zrównoważoną gospodarkę leśną cieszyła się dużym zainteresowaniem odwiedzających.

Przedstawiciele Nadleśnictwa Myślenice i Nowy Targ przygotowali stoisko edukacyjne, na którym zaprezentowali m.in. tablice informacyjne, eksponaty zwierząt, leśne tropy, liście i gałązki drzew do rozpoznania gatunków oraz prowadzili zajęcia z zakresu gospodarki leśnej i ochrony przyrody oraz konkursy z nagrodami. Rodzice z dziećmi chętnie odwiedzali namiot edukacyjny leśników i zadawali dużo ciekawych pytań o polską przyrodę i lasy.

Szczególnym zainteresowaniem i uznaniem odwiedzających cieszyło się stoisko promujące żywność marki „Dobre z lasu”, przygotowane przez przedstawicieli Nadleśnictwa Miechów. Leśnicy zachęcali gości do spożywania produktów z dziczyzny, w tym m.in. kabanosów myśliwego, kiełbasy z jelenia, pasztetu z dzika, smalcu z dzika, czy też udźca pieczonego z dzika. Oprócz wędlin odwiedzający mogli spróbować marynowanych, leśnych grzybów oraz konfitur i soków z leśnych owoców, promowanych przez leśników w ramach projektu „Zdrowa żywność z polskich lasów”. Leśnicy chętnie odpowiadali na liczne pytania i zachęcali do nabywania produktów marki „Dobre z Lasu” ze sklepu stacjonarnego w Warszawie.

Podczas całego festiwalu, wokół tematyki przygotowanej przez Lasy Państwowe, panowała bardzo dobra atmosfera, chęć poznania faktów oraz ciekawość dotycząca codziennej pracy leśników.

 

O wydarzeniu

 

Głównym celem organizowanych przez Uniwersytet Rolniczy Małopolskich Targów Żywności „Zasmakuj z UR” jest propagowanie idei zdrowego odżywiania oraz przybliżanie zasad produkcji żywności w sposób tradycyjny i regionalny. W tym roku wydarzenie zostało poszerzone tematycznie o XXII Małopolską Giełdę Agroturystyczną, dzięki czemu mieszkańcy Krakowa mogli dodatkowo zapoznać się z prezentacjami gospodarstw agroturystycznych, turystyką wiejską, wystawami rękodzieł czy też występami grup regionalnych.