Asset Publisher Asset Publisher

bo DOBRE jest z LASU…

29 – 30 września br., na terenie zabytkowego folwarku Uniwersytetu Rolniczego przy ul. Balickiej 253 w Krakowie, odbyły się V Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z UR”. Wśród ponad 50 wystawców z regionu małopolski znalazło się również stoisko promujące zdrową żywność z polskich lasów.

„Zasmakuj z UR” to targi promujące ideę zdrowego odżywiania, które stwarzają doskonałą okazję wszystkim zainteresowanym do poznania tradycyjnych, regionalnych potraw oraz receptur ich powstawania. Na Targach można było spróbować m.in. tradycyjnych wędlin, chlebów na naturalnym zakwasie, regionalnych serów, soków, miodów, ciast i wielu innych produktów.

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie będący organizatorem Targów zadbał o wiele atrakcji dla zwiedzających. Były specjalistyczne wykłady dot. zdrowego żywienia, bezpłatne porady żywieniowe, pokazy kulinarne, pokaz browarnictwa, konsultacje z trenerem personalnym, gimnastyka relaksacyjna, pokazy tańca, oraz liczne konkursy, a na najmłodszych czekało wesołe miasteczko. W tym roku, po raz pierwszy funkcjonował przygotowany przez Stowarzyszenie Polska Ekologia pawilon „Niepodległa Polska Smakuje”, w którym, w konkursach kulinarnych rywalizowali najlepsi krakowscy blogerzy kulinarni, a także uczniowie ze szkół gastronomicznych.

W  wydarzeniu wzięły również udział Lasy Państwowe, reprezentowane przez Regionalną Dyrekcję Lasów Państwowych w Krakowie i Nadleśnictwa Miechów, Myślenice oraz Stary Sącz, które w ramach realizacji Projektu Rozwojowego „Zdrowa Żywność z Polskich Lasów”, zorganizowały stoisko „Dobre z lasu” oraz stoisko edukacyjne. Przygotowana na tę okoliczność degustacja wędlin z dziczyzny cieszyła się ogromnym zainteresowaniem i aprobatą odwiedzających. Każdy mógł spróbować wyrobów z dzika, sarny, daniela i jelenia, zapoznać się z ofertą kaw, herbat, ciastek, miodów i wielu innych pyszności wytworzonych z produktów pochodzących z lasu. Po zaspokojeniu smaków odwiedzający z całymi rodzinami czerpali wiedzę od leśnych edukatorów, którzy opowiadali o swojej pracy, realizowanej gospodarce leśnej, ochronie i użytkowaniu lasu, a najbardziej zainteresowanych nagradzali drobnymi upominkami.

Miłym akcentem zamykającym tegoroczne Targi Żywności było przyznanie Lasom Państwowym tytułu „Najsympatyczniejszego Wystawcy”. Wyróżnienie jest dla nas bardzo ważne i cenne, głównie za sprawą faktu, że o wyborze najsympatyczniejszego wystawcy decydowały osoby odwiedzające Targi. Serdecznie dziękujemy za uznanie!