Asset Publisher Asset Publisher

VII MAŁOPOLSKIE TARGI ŻYWNOŚCI „ZASMAKUJ Z UR”

W dniach 25-26 września 2021 roku na terenie zabytkowego folwarku Uniwersytetu Rolniczego w Mydlnikach przy ul. Balickiej 253 w Krakowie odbyły się VII Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z UR”, połączone z XXIII Małopolską Giełdą Agroturystyczną. Partnerem wydarzenia była Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Krakowie.

Uroczyste otwarcie VII Małopolskich Targów Żywności „Zasmakuj z UR” odbyło się 25 września
br. o godz. 11.00. Na scenie zabytkowego folwarku w Mydlnikach wystąpił Zespół Sygnalistów
Myśliwskich „Hagard” z Wydziału Leśnego UR w Krakowie, po czym głos zabrał Rektor UR w
Krakowie, dr hab. inż. Sylwester Tabor, który oficjalnie przywitał wszystkich zgromadzonych
Gości.


- To jest trud ludzi, ja sobie zdaję sprawę z tego jako rektor Uniwersytetu Rolniczego, jak te
produkty powstają, ale smaczne są dzięki temu, że Ci ludzie oddają tym produktom swoje serce.Tam jest zawsze dużo uczucia w nich i pamiętajmy o tym (…) doceńmy tą pracę, doceńmy to, co robią producenci żywności w Polsce i cieszmy się, że kultywują tradycje zdrowej żywności
-mówił dr hab. inż. Sylwester Tabor.


W uroczystym otwarciu VII Małopolskich Targów Żywności „Zasmakuj z UR” uczestniczyli m. in.
Dyrektor Małopolskiego Oddziału Regionalnego ARiMR, Jerzy Radoń, Dyrektor MODR, Dominik
Pasek, Prezes Zarządu Stowarzyszenia Agroturystycznego „Galicyjskie Gospodarstwa
Gościnne”, Aleksander Twardosz oraz Dyrektor RDLP w Krakowie, Paweł Szczygieł.


VII edycja Małopolskich Targów Żywności, organizowanych przez Uniwersytet Rolniczy im.
Hugona Kołłątaja w Krakowie, zgromadziła w bieżącym roku ponad 70 producentów żywności,
którzy przygotowali stoiska promujące tradycyjne i regionalne produkty, pokazy kulinarne,
prezentacje oraz konkursy. W wydarzeniu uczestniczyły liczne podmioty takie jak: koła gospodyń wiejskich, tłocznie owoców, pasieki, lokalne stowarzyszenia, izby rolnicze, rodzinne gospodarstwa ekologiczne, gminy, browary, spółdzielnie, piekarnie i wiele innych.


W Targach Żywności uczestniczyła również Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w
Krakowie, która przygotowała dla mieszkańców Małopolski stoisko promocyjno-edukacyjne, na którym prezentowano produkty marki „Dobre z Lasu” oraz prowadzono zajęcia z zakresu edukacji przyrodniczo-leśnej.


Szczególnym zainteresowaniem odwiedzających cieszyło się stoisko promujące żywność marki
„Dobre z Lasu” przygotowane przez przedstawicieli Nadleśnictwa Miechów. Leśnicy zachęcali
uczestników do spożywania produktów z dziczyzny, w tym m. in. kiełbasy, kabanosów, szynki,
polędwicy, boczku, pasztetu, smalcu czy też pieczonego udźca. Oprócz wędlin mieszkańcy
Krakowa mogli również spróbować dżemów i konfitur z owoców leśnych, marynowanych, leśnych grzybów oraz syropów i soków owocowych. Leśnicy chętnie odpowiadali na liczne pytania o pochodzenie produktów marki „Dobre z Lasu”, ich wartości odżywcze oraz walory smakowe, a także zachęcali do nabywania żywności ze sklepu stacjonarnego „Dobre z Lasu”.


Z kolei leśnicy z Nadleśnictwa Myślenice oraz Niepołomice przygotowali stoisko informacyjnoedukacyjne, na którym prowadzili zajęcia z zakresu gospodarki leśnej, ochrony przyrody oraz organizowali konkursy z nagrodami dla dzieci. Mieszkańcy Krakowa chętnie odwiedzali leśników, żeby poszerzyć swoją siedzę na temat gatunków grzybów występujących w polskich lasach oraz zapoznać się z tablicami informacyjnymi, leśnymi tropami, eksponatami prezentującymi codzienną pracę leśnika czy atrakcjami turystycznymi.


W trakcie VII Małopolskich Targów Żywności „Zasmakuj z UR” ekspozycja leśników promująca
zdrową żywność marki „Dobre z Lasu” oraz trwale zrównoważoną gospodarkę leśną cieszyła się dużym zainteresowaniem odwiedzających.